nov 26

XV Setmana de la ciència

Exposicions

Exposició:  “Biodiversitat local”

L’any 2010 ha estat declarat  per  l’ONU  Any Internacional de la Biodiversitat amb l’objectiu de fomentar la comprensió del paper fonamentals que juga la biodiversitat en el manteniment de la vida al nostre planeta.

Amb motiu de la celebració de la Setmana de la Ciència ens hem sumat a la commemoració amb una exposició col·lectiva entorn de la biodiversitat a les nostres terres.

L’obra que hem exposat consta d’una sèrie d’imatges fotogràfiques representatives de la biodiversitat propera realitzades per membres de diversos grups de recerca de la UdL i altres fotògrafs naturalistes. Hem pretès amb això il·lustrar la varietat i complexitat dels ecosistemes de les Terres de Ponent.

Exposició:  “Mostra de fotografies lliurades al 3r concurs de fotografia científica de la UdL”

Resum: El passadís del segon pis de l’edifici de Rectorat de la UdL ha acollit una Mostra de Fotografia científica en què s’han exposat les fotografies que es van presentar al concurs d’enguany.

Les fotografies guanyadores del concurs han estat el primer premi a Mònica Utjés Mascó per  la seva fotografia “Pendulum” i el segon premi a Fernando Guirado Fernández per la seva fotografia “Curculiònid”.

Conferències i xerrades

Conferencia inaugural

Títol: Biodiversitat i jardins botànics

Conferenciant: César del Arco García

Resum: Durant la conferencia es va donar una ampla visió de la biodiversitat, especialment la corresponent al regne vegetal i es va parlar de les col·leccions botàniques i el paper dels jardins botànics en la preservació dels recursos filogenètics i de la Flora mundial.

Finalment el conferenciant va descriure l’estructura del Arboretum Font i Quer: una petita representació dels biomes del Món i una aposta per la conservació de la flora.

Presentació (Sense imatges)

Conferència de clausura

Títol: Convivència entre cultures, convivència entre persones

Conferenciant: Marta Casas

Resum: Vivim en societats marcadament diverses, integrades per persones de diferents orígens, amb diferents perfils, expectatives, maneres d’entendre el món, de comunicar-se i relacionar-se. La diversitat cultural i la convivència entre cultures no és només un fet que vivim quotidianament, sinó també un tema sobre el que sentim a parlar. Però, què hi ha de cert en els discursos sobre distàncies i proximitats culturals? És cert que hi ha cultures incompatibles? Com pot afectar tot això a la nostra societat i a la nostra vida?

Quan aterrem els discursos en la realitat, ens adonem que les persones es relacionen no únicament en tant que membres de cultures o grups culturals, sinó que hi ha una multiplicitat de variables que incideixen en els contactes i la possibilitat d’entesa. I també que els processos migratoris i el contacte intercultural esdevenen oportunitats de transformació i canvi de les cultures.

El diàleg i la convivència entre cultures, és possible i real quan es contempla en la seva dimensió humana i esdevé el diàleg i la convivència entre persones.

Presentació

Concepte de migració

Article Senderi

Article Nous horitzons 08

Tallers i visites a centre de la UdL

Títol: Visita a la xil·loteca

Descripció:

L’activitat es va iniciar amb una breu presentació  sobre els tipus i propietats de les fustes. A continuació es va exposar una mostra representativa de les fustes de la Xil·loteca Joan Bergós i s’observaren algunes característiques senzilles.  Atès que el grup era de cursos elevats del cicle superior de fusta i moble, es va detenir en l’explicació dels sistemes de classificació de la xil·loteca; aspecte especialment interessant perquè ‘alumnat havia de fer un treball de classificació de fustes.

Professor: Antonio Villasante

Títol: Una volta al món a través de les fustes

Descripció: En aquesta activitat es va mostrar la biodiversitat natural en el context de les fustes utilitzades en construcció.

L’activitat es va iniciar amb una breu presentació  sobre els tipus i propietats de les fustes. A continuació es va exposar una mostra representativa de les fustes de la Xil·loteca Joan Bergós i s’observaren algunes característiques senzilles.

L’activitat va continuar amb un itinerari urbà on es van presentar diferents fustes presents en el nostre entorn (mobiliari urbà, infraestructures, parcs, etc.) procedents de molt diferents hàbitats (taigà, boscs temperats de frondoses, zones tropicals,…). Un dels aspectes més importants que es van tracta va ser la sostenibilitat del aprofitament dels recursos.

Professor: Antonio Villasante

Títol: Introducció a l’arqueologia

Descripció: Presentació dels materials que apareixen en una excavació i de la informació que se’n treu, per exemple:

Ceràmiques (rentat, siglat, forma d’elaboració, classificació, dibuix, adscripció crono-cultural, funcional, procedència, comerç, etc)

Arqueozoologia, arqueologia dels animals, mamífers, aus, peixos, cargols, etc; estudi de les societats a través de les restes dels animals que consumeix o utilitza. El més freqüent: ossos, col·leccions de referència, atles d’identificació d’espècies, anatòmica, taxonòmic, traces, desgast d’ús, explotació ramadera, caça, consum, etc.)

Paleocarpologia, llavors (mostratge, rentat de terres, tria mitjançant lupa i identificació de les espècies, informació sobre cultius, consum)

Antracologia, carbons (identificació de l’especies, explotació dels boscos, usos de la fusta ( com la llenya o material constructiu), reconstrucció paleoambiental i identificació de la vegetació antiga)

Metalls, ferro, bronze, altres tipus d’objectes, condicions en què apareixen, primers tractaments fins arribar al laboratori.

Contacte: Natàlia Alonso i Georgina Prats

Títol: Els arbres del món. Un passeig per l’Arborètum de Lleida

Alumnat de primer de batxillerat de l’Institut  Gili i Gaya  i de l’Institut de l’Escola del Treball va visitar l’Arborètum P. Font i Quer de Lleida, on es va fer un itinerari per diferents paisatges del món, amb comentaris sobre les característiques dels arbres i la seva funcionalitat.

També es van veure aspectes relacionats, com ara la variabilitat dels òrgans vegetals, olors de les plantes,…

Contacte: César del Arco

Títol: Taller de Lego

Alumnat de l’Institut Samuel Gili i Gaya de tecnologia va venir al taller de Lego. En aquest taller es van impartir les nocios bàsiques i necessàries per tal de poder programar un robot Lego Mindstorms, fent ús del programari i  màquinari que es proporciona en el kit de Lego Mindstorms. Els kits de Lego Mindstorms consten d’un conjunt de peces que permeten muntar petits robots mòbils amb funcionalitats diferents. Permeten utilitzar un conjunt de sensors i actuadors que capten informació de l’entorn per establir reaccions en els petits robots. Els petits robots mòbils es poden configurar fàcilment amb un programari que no requereix tenir coneixements informàtics.

Professorat: Mercè Teixidó Cairol i Tomàs Pallejà Cabré

Títol: Convivència entre cultures: desfent tòpics.

Taller adreçat a identificar i analitzar la influència de les cultures (o l’origen cultural) sobre el comportament de les persones i la possibilitat de convivència entre persones de diferents cultures. A partir d’exercicis pràctics: un primer treball en petits grups per a la identificació dels trets més característics de les principals cultures presents a casa nostra; un segon exercici individual d’identificació de l’origen cultural de diferents joves a partir dels resultats d’una enquesta sobre gustos i preferències; i el visionat i debat sobre un curt de Javier San Román. En la reflexió derivada de cadascuna de les activitats es pretén identificar els principals estereotips i tòpics que condicionen i distorsionen la nostre percepció, per acostar-nos a una mirada més objectiva que ens permeti respondre les preguntes finals: la cultura és el principal condicionant de la convivència? És possible la convivència entre cultures?

Hi han assistit un grup d’alumnes de l’Institut de Ronda del cicle formatiu de grau superior d’animació sociocultural

Contacte: Marta Casas

Visita per la ciutat

Títol: Itinerari per la Ciència a Lleida

Dia: 21 de novembre

Horari: De 10:30 a 13:00 hores

Lloc de sortida: Plaça de Sant Francesc

Descripció: Amb la col·laboració de l’Ateneu Popular de Ponent i l’Institut d’Estudis Ilerdencs, us oferirem una visita guiada per la ciutat de Lleida en què es recorreran els llocs que il·lustren la historia científica de la nostra ciutat. Des de la Lleida Medieval amb l’Studium Generale fins al més recent Herbari de Pius Font i Quer, el gabinet de Paleontologia del IEI i la creació de la Universitat de Lleida.

Escrit per joantfort \\ tags: ,


Fes un comentari